diumenge, 9 de setembre del 2012

"Els ortofonistes som els fisioterapeutes de la veu"

Entrevista amb Anna Garrell

En una petita caseta del casc antic de Sant Andreu, xerrem amb l’Anna Garrell. Cantant, professora de cant, actriu i ortofonista,  l’Anna acumula ja una sòlida experiència ajudant a tota mena de professionals a millorar el seu rendiment amb aquest instrument misteriós que portem a sobre i amb el que ens relacionem amb l’entorn: la veu.


Un piano domina la petita sala on li fem aquesta entrevista i la vella gata cega que l’acompanya s’apropa a nosaltres com si volgués entendre una mica millor què fa la seva mestressa amb tota aquella gent que la visita i canta.
Ens consta que entre aquesta gent que segueix les seves classes hi ha actors i actrius força coneguts, però també gent de la ràdio, periodistes, mestres i professors i, també, professionals molt diversos que volen millorar les seves capacitats per parlar en públic i aprendre a comunicar-se millor.
Nosaltres, com la vella gata cega, també volem saber quin misteri aplega tanta gent tant diferent en aquella sala i a l’entorn d’aquest piano...
-    
           Què és l'ortofonia?

-      L'ortofonia consisteix en una sèrie de tècniques de veu que ajuden a les persones a ser conscients del seu aparell fonador i per tant a utilitzar-lo d’una forma més àmplia, més eficaç, més sana i sobretot més natural.
El treball que es pot fer a partir d’aquestes tècniques és molt ampli; l'ortofonia  ajuda a ampliar el registre de la veu,  com per exemple en el cas dels cantants. Pot facilitar una millor utilització d’aquesta, com en els cas de mestres i altres professionals que la utilitzen com a eina de treball i sobretot  s'utilitza  de forma terapèutica per tractar lesions com ara nòduls, pòlips. i altres afeccions.
En el cas dels nòduls, s'arriben a evitar la majoria d'intervencions quirúrgiques.





-        Ah!... És com la logopèdia?
-       Bé... son coses diferents... La logopèdia treballa més l’articulació i els problemes que se'n deriven, mentre que la foniatria s’encarrega més de la fonació, es a dir, la projecció de la veu en tota la seva amplitud... Hi ha molts punts de contacte. De fet en els estudis de logopèdia s'introdueixen nocions de ortofonia...

-      Com vas començar amb això de la ortofonia?

-      Doncs ja fa una pila d’anys... Jo sóc cantant i buscava una tècnica que m’ajudes a col·locar la veu de forma més natural. Vaig sentir parlar de la Carme Tulon, que ha estat la pionera de la ortofoniatria en aquest país, i la vaig anar a veure a l’Hospital de Sant Pau. Allà ella treballava com a especialista i a part tenia un centre on donava classes.
Estic molt orgullosa d’haver estat alumna seva perquè la Carme, a més, d’una pionera en aquest camp, és una persona encantadora.
Va ser precissament la Carme Tulón qui em va posar en contacte amb un altre dona que ha estat (i és encara) fonamental per a la meva formació: La Glòria Denicola. Una grandíssima mestra de cantants que ha estat també una influencia fonamental per a mi...

-      Com treballa l'ortofonia?

-      El medi de treball de l'ortofonia és el cant. Cantar ens permet treballar tot el nostre instrument fonador d’una manera més àmplia a com l’utilitzem simplement parlant.
Cantant prenem consciència de la nostra veu en tota la seva amplitud i profunditat, en tenim una experiència vivencial, guanyem elasticitat, registre... Som nosaltres i la nostra veu entesos com una sola cosa.

-      Però no tothom serveix per cantar...

-       Sí!... Tothom pot cantar!... Tothom canta, ni que sigui a la dutxa... Pensa que la feina que faig està adreçada a qualsevol persona que, pel motiu que sigui, hagi d’utilitzar la veu durant moltes hores...
En l'ortofonia cantar bé és la conseqüència del treball que fem, no n'és l’objectiu...  És clar que entre els meus alumnes n’hi ha molts que son cantants, però fins i tot aquests el que troben en les meves classes és la possibilitat d’ampliar el seu registre i d’utilitzar la veu de forma relaxada i natural.
La gent que ve perquè té nòduls no busca cantar millor sinó solucionar el seu problema.
-     
    I a algú que té nòduls de què li serveix cantar?

-      Quan parlem no utilitzem tot el nostre instrument, en fem servir només una petita part...  A conseqüència de forçar la veu o de utilitzar-la amb tensions innecessàries es  poden produir  lesions.
Perquè ho entenguis... És com si tinguessis un problema a l’hora de caminar... Posem que recolzes malament un peu i se’t fa una durícia... La durícia et farà mal i per tant continuaràs recolzant el peu malament. El dolor et farà encara caminar pitjor... Si aconseguim que recolzis bé el peu, utilitzant tota la planta, la durícia acabarà desapareixent...
El que fem des de la ortofoniatria és similar, al treballar tot l’aparell fonador fem descansar les parts que tenen més tensions i tot el instrument acaba treballant de forma relaxada i natural...
Els ortofonistes som, una mica, els fisioterapeutes de la veu.

La gata cega mou lentament el cap. Em sembla que ella, com jo, també ho ha començat a entendre..


Entrevista realitzada per a Lletra18   a Barcelona juliol del 2012

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada